#info: Παραδοσιακά το γιαουρτλού κεμπάπ φτιάχνεται με αρνίσιο ή -για την ακρίβεια- πρόβειο κιμά, γι’αυτό η γεύση του είναι ιδιαίτερη. Το αρκετό λίπος που έχει ο κιμάς δεν αφήνει το κεμπάπ να στεγνώσει στην δυνατή φωτιά και το γιαούρτι, με την οξύτητά του, είναι κατάλληλο συνοδευτικό για το πιάτο.
ΥΛΙΚΑ
Για τα κεμπάπ:
- 500 – 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας τρίμμα φρυγανιά
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (εμείς θα βάλουμε ελαιόλαδο)
- 2-3 κόκκινες πιπεριές (φλωρίνης από βάζο)
- Ξύδι Χάρμα
- 1 κ. γλυκού σκόνη σκόρδου Χάρμα
- Κύμινο Χάρμα
- Κόλιανδρο Χάρμα
- Κανέλα Χάρμα
- Μπαχάρι Χάρμα
- Πιπέρι Χάρμα
- Κόκκινο πιπέρι γλυκό Χάρμα
- Μαύρο πιπέρι Χάρμα (ή μπούκοβο Χάρμα ή τσίλι Χάρμα)
- Αλάτι Ιμαλαΐων Χάρμα
- 2- 3 κουταλιές σούπας νερό
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 2 ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια
- 1 κ. σούπας κρεμμύδι flakes Χάρμα
- Λάδι
- Αλάτι Ιμαλαίων Χάρμα
- Πιπέρι Χάρμα
- Ρίγανη Χάρμα
- Κανέλα Χάρμα
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
- πρόβειο γιαουρτάκι (ένα γιαουρτάκι 200 γρ για κάθε άτομο)
- Λίγο δυόσμο Χάρμα
- 4-6 πίτες σουβλάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το αυγό, την φρυγανιά, το ξύδι, το λάδι, τα μπαχαρικά, το σκόρδο. Η ποσότητα των μπαχαρικών εξαρτάται από το πόσο έντονη γεύση θέλετε. Το σκόρδο για να μην έχει έντονη μυρωδιά, θα πρέπει να βγάλουμε την καρδιά του, την φύτρα του.
- Στο μίξερ βάζουμε τις κόκκινες πιπεριές με το νεράκι , όταν πολτοποιηθούν τα προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για 45-50 λεπτά, να σφίξει το μείγμα, αλλιώς δεν θα μπορούμε να τα πλάσουμε λόγω των υγρών.
- Στο ενδιάμεσο ετοιμάζουμε την σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στην αρχή με λίγο νεράκι, για να είναι πιο ελαφριά η σάλτσα. Όταν τελειώσει το νεράκι, το τσιγαρίζουμε ελαφριά με ελαιόλαδο, προσθέτουμε την κονσέρβα με τα ντοματάκια ή αν έχουμε φρέσκιες ντομάτες τις περνάμε από τον τρίφτη. Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κανέλα, λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει για 20- 30 λεπτά.
- Για την σάλτσα γιαουρτιού απλώς ανακατεύουμε το πρόβειο γιαουρτάκι με τον δυόσμο.
- Ψήνουμε τα κεμπάπ στην σχάρα, λαδώνουμε τις πίτες ελαφρά και τις βάζουμε για λίγο και αυτές στην σχάρα. Όταν είναι έτοιμες τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις ανακατεύουμε με το πρόβειο γιαούρτι και τον δυόσμο.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, παίρνουμε ένα πιάτο βάζουμε πρώτα το μείγμα του γιαουρτιού που είναι ανακατεμένο με τα κομμάτια της πίτας, από πάνω σερβίρουμε τα κεμπάπ και περιχύνουμε με την σάλτσα ντομάτας.
Καλή σας όρεξη!