ΥΛΙΚΑ
(για 4-6 μερίδες)
(προετοιμασία 20′ λεπτά)
(χρόνος μαγειρέματος 5 ώρες και 30 λεπτά)
Για το αρνίσιο μπούτι:
- 5-6 κ. γλυκού σκόνη σκόρδου Χάρμα
- 3,5 κιλά αρνίσιο μπούτι
- αλάτι Ιμαλαίων Χάρμα, πιπέρι Χάρμα
- 3 κ. γλυκού πάπρικα Χάρμα
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένο στα 4
- 10 κλωνάρια θυμάρι Χάρμα
- 3 κλωνάρια δενδρολίβανο Χάρμα
- 3 κ. γλυκού ρίγανη ξερή Χάρμα
- 3 φύλλα δάφνης Χάρμα
- χυμό από 3 λεμόνια
- 1+ 1/2 φλυτζάνι κρασί
- 2 κούπες ζωμό κότας ή σκέτο νερό
Για τις πατάτες:
- 160 ml ηλιέλαιο
- 5 κιλό πατάτες
- 2 κ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό Χάρμα
- 1 + 1/4 κ. σούπας αλάτι Ιμαλαίων Χάρμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το αρνίσιο μπούτι:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250, με ένα μικρό μαχαιράκι ανοίγουμε μικρές “θήκες” γύρω από το μπούτι περίπου 25, οι περισσότερες να είναι από πάνω.
- Τοποθετούμε μέσα στις θήκες τα κεφάλια σκόρδου.
- Πασπαλίζουμε το μπούτι με το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και την σκόνη σκόρδου.
- Ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο και τρίβουμε καλά να πάει παντού.
- Τοποθετούμε το μπούτι σε ένα ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε το μπούτι από τον φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160.
- Γυρνάμε το μπούτι από την άλλη πλευρά ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε με νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από την μέση.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3,5 ώρες.
- Βγάζουμε πάλι το μπούτι το γυρνάμε από την πάνω πλευρά και ξανά σκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλες 2.5 ώρες.
- Αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και βάζουμε το μπούτι σε μια πιατέλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για 30 λεπτά.
- Σουρώνουμε τα υγρά από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι, μαζεύουμε το λίπος της σάλτσας βάζοντας φέτες ψωμιού από πάνω να τραβήξει το λίπος.
- Συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι αν χρειάζεται.
Για τις πατάτες:
- Βάζουμε το λάδι σε ένα ταψί και το βάζουμε στον φούρνο, ανοίγουμε τον φούρνο στους 250C.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό αρκετό και ρίχνουμε τις πατάτες τις οποίες τις έχουμε καθαρίσει και κόψει στην μέση, είτε στρογγυλές, είτε κυδωνάτες.
- Βράζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και τις ξανά βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω το σιμιγδάλι και το αλάτι.
- Κουνάμε την κατσαρόλα με τις πατάτες να πάει παντού το σιμιγδάλι.
- Εν το μεταξύ το λάδι στον φούρνο θα έχει κάψει, βγάζουμε έξω το ταψί και το ρίχνουμε μέσα τις πατάτες με προσοχή.
- Ψήνουμε στους 220C για μία ώρα περίπου.
- Τις γυρνάμε μια φορά μόνο.
- Σερβίρουμε με το αρνίσιο μπούτι.
Καλή σας όρεξη!